Grafräknare - Grafräknarfunktioner
Diskret matematik
Absolutbeloppet på grafräknaren
Du kan lätt kolla om dina uträkningar stämmer med hjälp av grafräknarens förmåga att beräkna absolutbeloppet. Funktionen benämns abs( och kan hittas under MATH > NUM > 1:abs( på en TI-84.
1. Tryck på knappen
2. Flytta sedan markeringen från MATH längst till vänster, ett steg åt höger så NUM markeras. Detta görs med hjälp av pilarna på grafräknaren.
3. Väl inne under NUM-fliken så är abs( markerat så det är bara att trycka på ENTER och vi kommer tillbaka till “räknerutan”.
4. Fyll i talet du ska räkna ut. Här fyller vi i den de båda talen från b-uppgiften i Exempel 1 här ovan:
Skriv talet och klicka ENTER
skriv talet och klicka ENTER
Faktoruppdelning på grafräknare
Minsta gemensamma nämnaren
Bestämma Största Gemensamma Delaren med din grafräknare
Som vanligt är det viktigt att kunna utföra beräkningarna som ger en svaret, men man ta hjälp av grafräknaren för att se om man har kommit fram till rätt svar. Grafräknaren har en inbyggd funktion som bestämmer SGD för två tal. På engelska kallas SGD för GCD (Greatest Common Divider) och du hittar den genom att trycka på knappen , bläddra ett steg åt höger till NUM, och sedan bläddra ner till sista alternativet (nr 9) där det står gcd(.
Infoga gcd( med ENTER och skriv därefter in de båda talen åtskilda med ett kommatecken . Tryck sedan enter och du får fram SGD.
n-fakultet på grafräknaren
Smidigt nog så har din grafräknare funktionen ! inbyggd så du slipper att sitta och slå in alla multiplikationer för hand. Skriv ditt tal t.ex. 3. Gå därefter in på och bläddra sedan till höger till rubriken PRB (på svenska: SAN). På plats 4 i den menyn ser du utropstecknet som du sedan infogar. Klicka därefter enter och du får ditt svar.
nPr på grafräknaren
Även nPr finns på din grafräknare. Man använder den genom att först skriva in siffran som anger antalet element man kan välja mellan (n) därefter infogas själva “nPr” och sedan skriver man siffran som anger antalet element som väljs ut (r). nPr hittar du på plats 2 under samma meny som n-fakultet, PRB. Vi skriver in talen från modellexemplet på sidan om Permutationer:
Kombinationer på grafräknaren
Även för kombinationer finns det en funktion på grafräknaren, den kallas nCr (C = Combinations). Man använder den genom att först skriva in siffran som anger antalet element man kan välja mellan (n) därefter infogas själva “nCr” och sedan skriver man siffran som anger antalet element som väljs ut (r). nCr hittar du på plats 3 under samma meny som n-fakultet, PRB. Vi skriver in talen från modellexemplet på sidan om Permutationer: