Jag har aldrig träffat någon matematiker som har varit kapabel till att tänka förnuftigt.

-Sokrates

Välkommen till Matteguiden!
Här förklaras gymnasiematten utan vrickade härledningar och bevis, som oftast bara krånglar till det hela ännu mer. Duger inte förklaringarna på sidan så kika gärna in i forumet där du både kan bli hjälpt och hjälpa andra.

Linjära samband

Nu tar vi steget från Matte A vidare in i Matte B. Det är nu grunden läggs till den lite mer avancerade matematiken som du kommer läsa i framtiden. I detta avsnitt lär vi oss vad riktingskoefficient är och hur man räknar ut en sådan för en given linje. Vi tittar också på hur man kan räkna ut en linjes ekvation. Vi vänder också på begreppet och du lär dig hur man ritar en linje för en funktion. Om man har en riktningskoefficient och en punkt kan man bestämma linjens ekvation med enpunktsformeln. Efter detta avsnitt kommer du kunna räkna ut ekvationen på den linje som går genom två punkter.

I slutet av kapitlet tar vi upp hur man löser mindre ekvationssystem. Ett ekvationssystem använder du till exempel när du har två ekvationer och två oberoende variabler och vill veta variablernas värde. Vi tar upp tre sätt att lösa ekvationssystem: grafiskt och algebraiskt. Den algebraiska lösningsförlaget delas upp i två delar, additionsmetoden och substitutionsmetoden. På högskolematten kan du lära dig flera sätt att lösa ekvationssystem. Du kan då lösa ekvationssystem med 5 rader och 5 okända på under 10 minuter. Metoden kallas Gauss-elimination.



Gillade du denna sida? Hjälp andra att hitta den!

Genom att trycka på länkarna här över så sprider du ordet om Matteguiden och hjälper oss att växa. På så sätt kan vi fortsätta att hjälpa besökare som behöver hjälp med matten.